Preloader Close

Ανακοίνωση Ημερίδας για την Κυκλική Οικονομία

δελτίο τύπου
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

ΒΟΛΟΣ 30/3/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Υβριδική Ημερίδα  για την Κυκλική Οικονομία στην Αγροτική Παραγωγή

Το ερχόμενο Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στο Βόλο

Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά

Μια σημαντική ημερίδα με τίτλο «Η Κυκλική Οικονομία στην Αγροτική Παραγωγή»  διοργανώνεται το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου  (Κτίριο Π.Ε. Μαγνησίας, 3ος όροφος) και ώρες 17:30- 20:30, με φυσική παρουσία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης μέσω internet. (όλες οι πληροφορίες στο www.karlaclima.gr και στο Fb:   www.facebook.com/karlaclimachange) και απευθύνεται σε καλλιεργητές, παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα .

 

Η Ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Δράσης 7 του Έργου “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ.-Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων”, που χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και υλοποιείται αυτή την εποχή στην περιοχή μας, από τους εταίρους του Έργου  «Δράση και Ενέργεια»-ΚοινΣΕπ ( συντονιστής του έργου), το  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο ΚερασιωτώνΠηλίου.

 

Η λίμνη Κάρλα  και οι παρακάρλιες περιοχές αποτελούν -εδώ  και χρόνια- ένα μεγάλο εργαστήριο και πεδίο επιστημονικών μελετών και συγκεντρώνουν όλο και πιο συχνά το ενδιαφέρον επιστημονικών Φορέων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου η περιοχή να προστατευτεί  και να μετατραπεί σε ένα παραγωγικό μοντέλο, όπου θα αναπτύσσονται η γεωργία και κτηνοτροφία ,σε πλήρη αρμονία με το μοναδικό αυτό οικοσύστημα.

 

Η ημερίδα θα αφορά την παρουσίαση καινοτόμων δράσεων πουθα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης πόρων/εισροών και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιδράσεων των συστημάτων αγροτικής παραγωγής. Τα σύγχρονα συστήματα παραγωγής οδηγούν σε παραγωγή αποβλήτων, με την Ευρώπη να παράγει περίπου 700 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων αγροτικών προϊόντων (γεωργικά καιτρόφιμα) κάθε χρόνο.

 

Έτσι, στο πλαίσιο της αλυσίδας γεωργικών τροφίμων, η «κυκλική οικονομία» στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων, ενώ παράλληλα αξιοποιεί καλύτερα τα «απόβλητα» που παράγονται χρησιμοποιώντας οικονομικά βιώσιμες διαδικασίες και διαδικασίες για την αύξηση της αξίας τους. Τα κυκλικά συστήματα επαναχρησιμοποιούν μέρος των εκροών τους για τη δημιουργία ενός συστήματος κλειστού βρόχου, ελαχιστοποιώντας τη χρήση εισροών και τη δημιουργία αποβλήτων, ρύπανσης και εκπομπών άνθρακα. Παράλληλα, τα απόβλητα υλικά και η ενέργεια μπορούν να γίνουν εισροές για άλλες διεργασίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΔΙAΡΚΕΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ : 17.30-20.30

 

 • – Ευάγγελος Θέος– Περιβαλλοντολόγος, Εκπρόσωπος ΚοινΣεπ «ΔΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ»-Συντονιστής Έργου
 •  
 • – Ελένη Παπαδημητροπούλου- Χημικός, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου ΚερασιωτώνΠηλίου- Φορέας υλοποίησης Ημερίδας
 • Δρ. Κωνταντίνος Σπινθηρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής – Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Θέμα: «Πράσινη Οικονομία & Οικονομική Ανάπτυξη»
 •  
 • – Ματίνα Κανάκη -τ. Γεωπόνος  Sc. Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Μηχανικής, Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής ΔΑΣ, Θέμα: “Η εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Αγροτική Επιχειρηματικότητα»
 •  
 • – Δρ. Κωνσταντίνος Γ. Πανυτσίδης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος-Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, θέμα: «Η έννοια της κυκλικής οικονομίας και μετάβαση στην αειφορία»
 •  
 • – Δρ. Νίκος Χαρισίου, Τμήμα Χημικών Μηχανικών – Ερευνητής- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Θέμα: «Διαχείριση βιομάζας για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου ή/και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας»
 •  
 • – Δημήτρης Ζιούζιος, Υποψήφιος Διδάκτορας – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών- Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Θέμα: «Κυκλική οικονομία και έξυπνη Τεχνολογία στην πράξη: το Έργο Smartbin»
 •  
 • – Δρ Κυριακή Κισκήρα, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Θέμα: «Κυκλική Οικονομία και ανακύκλωση υλικών από αστικά στερεά απόβλητα στο Έργο « ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΑΝΗ»
 •  
 • – Κωνσταντίνος Σκριάπας, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης ,Θέμα: «Κυκλική Οικονομία και Ευρωπαϊκή Πολιτική»
 •  
 • – Κων. Μοράρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης, θέμα: «Κυκλική Οικονομία και Αγροτικός Πολιτισμός»

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Περισσότερα: www.karlaclima.gr

Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής στο Link  

https://forms.gle/aCpa47UebtrErGyg8

 

LINK ζωντανής σύνδεσης με την ημερίδα μέσω SKYPE

https://join.skype.com/zEMpxhqlaDJE

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Συντονισμός:ΚοινΣΕπ Δράση & Ενέργεια – Τηλ. 6946969784, Βαγγέλης Θέος

 

Οργάνωση:

Πολιτιστικός& Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου στο πλαίσιο της Δράσης 7 του Έργου “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ»