Preloader Close

Δελτίο Τύπου – Έναρξη έργου

karla clima change
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Ξεκίνησε από 1 Σεπτεμβρίου 2021 το Έργο “ΚΑΡΛΑ-Κλίμα -Γη -ύδωρ” με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου

Η Λίμνη Κάρλα στο «μικροσκόπιο» του Πράσινου Ταμείου με την συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021 η Ημερίδα ενημέρωσης για το Έργο του Πράσινου Ταμείου”ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ”. Ένα πιλοτικό εξειδικευμένο Έργο που αφορά την προσαρμογή της λίμνης Κάρλας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Έγινεστην Αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου,με σκοπό να ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αλλά και η τοπική κοινωνία της Μαγνησίας, από τους Φορείς που υλοποιούν ένα σημαντικό έργο στη Λίμνη Κάρλα,  με τον εκτενή τίτλο “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσειςτης κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινωνπόρων”.

Το Έργο έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, μέσα στους επόμενους 18 μήνες,αποδεικνύοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Φορέων, οδηγεί σε πρόοδο της επιστήμης και της κοινωνίας.

Υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια” – Συντονιστής εταίρος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο ΚερασιωτώνΠηλίου.Παράλληλα, δείχνει την ευαισθησία του Πράσινου Ταμείου για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Ο κάθε εταίρος του έργου  παρουσίασε   και ανέλυσε τις δράσεις που θα υλοποιήσει κατά τη διάρκεια του έργου τους επόμενους μήνες.

Ο Βαγγέλης Θέος περιβαλλοντολόγος,Υπεύθυνος υλοποίησης και Συντονιστής του Έργου, μίλησε με θέμα:”Κάρλα  Κλίμα – Γη – Ύδωρ”- Παρουσίαση του Έργου

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΔημήτρης Παπαναστασίου, μίλησε για τηνΣυμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Έργο

Η χημικός Ελένη Παπαδημητροπούλου, από τονΠολιτιστικό& Εξωραϊστικό Συλλόγου ΚερασιωτώνΠηλίου, αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου στο Έργο.

Στην συνέχεια για τον ρόλος του Κέντρου Άγριας Ορχιδέας στην Ανάπτυξη της Περιοχής και η σχέση με την Κάρλα, μίλησε οΔημήτρης Οικονομίδης,Φυσιογνώστης, Υπεύθυνος του «Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας στο  Βόρειο Πήλιο»,του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου ΚερασιωτώνΠηλίου.

Για την  εμπειρία του  Έργου “KarlaSchool” που υλοποιήθηκες σε προηγούμενη φάση με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου μίλησε ο υπεύθυνος του Έργου Κωνσταντίνος Σκριάπας, Οικονομολόγος.Τέλος για τα Έργα του Πράσινου Ταμείου, άξονας «Καινοτόμες Δράσεις με τους πολίτες», μίλησε ο Κων. Μοράρος,Σύμβουλος Ανάπτυξης.

Το έργο εστιάζει στις προσκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή της λίμνης Κάρλας ενόψει της κλιματικής αλλαγής σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους. Κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν το κλίμα, τα νερά,τις καλλιέργειες. Ωφελούμενοι του έργου θα είναι όλοι οι πολίτες της περιοχής που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα όπως αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησηςκαι μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας: καθηγητές, φοιτητές, μαθητές.

Το έργο θα υποστηριχτεί στην υλοποίηση από τους φορείς της περιοχής: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού, το Ευρωπαϊκό  Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, χαιρέτισε η βουλευτής κα Κατερίνα Παπανάτσιου, χαιρετισμό με εκπρόσωπο έστειλαν η Υφυπουργός Παιδείας κα Μακρή, οι βουλευτές κος Μαραβέγιας, κος Λιούπης.Γραπτό έστειλε ο βουλευτής κος Μεϊκόπουλος,χαιρέτισαν μέσω Zoom, η κα Χρυσοβελώνη, η Δρ Σπυριδούλα Ντεμίρη από μέρους του Πράσινου Ταμείου. Παρακολούθησαν μέσω zoom όσο τους επέτρεπε ο χρόνος ο κος Χρήστος ΤριαντόπουλοςΥφυπουργόςστον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα τις φυσικές καταστροφές και ο βουλευτής κος Μπουκώρος, 

Χαιρετισμό από τους παρόντες έκανε ο κος Παν.Μαστρογιάννης εκ μέρους της «Πράσινης Αριστεράς», ο κοςΑλέκος Χονδρονάσιοςγεωπόνος, αντιδήμαρχος Κιλελέρ εκ μέρους του Δημάρχου Κιλελέρ και Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίαςκου Αθανασίου Νασιακόπουλου, παρακάρλιος Δήμος της Π.Ε. Λάρισας.

Για μια ακόμα φορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα βάλει την σφραγίδα σε Έργο που θα βοηθήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Λόγω πανδημίας η Ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά από το facebook και υπήρχε συμμετοχή, των ενδιαφερόμενων ζωντανά μέσω ZOOM.