Preloader Close

Δελτίο Τύπου 2ήμερο Φεστιβάλ Κάρλα κλίμα γη ύδωρ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος 10/5/2022

Διήμερο Φεστιβάλ για το έργο: “Κάρλα – Κλίμα γη ύδωρ»

Με μεγάλη επιτυχία και πολλά χαμόγελα από τους τυχερούς που παρευρέθηκαν, ολοκληρώθηκε το διήμερο φεστιβάλ στην Κερασιά Πηλίου που διοργανώθηκε την 15/4 και 6/5/2022 από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου, στην Κερασιά Μαγνησίας, στο πλαίσιο της Δράσης 7 του Έργου “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ – Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων”, που χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.

Στην δράση παραβρέθηκαν μαθητές, δάσκαλοι και τοπικοί επισκέπτες, ενώ μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου συμμετείχαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας και στο κυνήγι εντοπισμού κρυμμένης ορχιδέας. Στους νικητές δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα όπως μία φωτογραφική μηχανή και έναν πίνακα ζωγραφικής της Αρετής Κάρλου με θέμα ένα τοπίο της περιοχής.


Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Λίμνη Κάρλα και τις ομορφιές της και να δουν με τα μάτια τους κάποιες επιπτώσεις από την Κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που αυτή φέρει στους υδάτινος πόρους, αλλά και στην Χλωρίδα της περιοχής.

Για παράδειγμα όπως ανέφερε και ο κ. Οικονομίδης υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας και Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας και συνεργάτη του έργου «Κάρλα κλίμα γη ύδωρ» ένα μοναδικό σε ομορφιά και συμπεριφορά φυτό – οι Αυτοφυείς Ορχιδέες – που ευδοκιμούσαν στην γύρω περιοχή της λίμνης Κάρλας σήμερα κινδυνεύουν και οφείλουμε να τις προστατέψουμε.

Για το σκοπό αυτό το έργο αυτό έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, δείχνοντας με αυτό το τρόπο έμπρακτα την ευαισθησία του, για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023 και θα επιδιώξει να φέρει κοντά τοπικούς φορείς με σημείο αναφοράς τις προσκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή της λίμνης Κάρλας ενόψει της κλιματικής αλλαγής σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους δίνοντας λύσεις και προτάσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν το κλίμα, τα νερά και τις καλλιέργειες.

Ωφελούμενοι του έργου είναι άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, κ.α.), αλλά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές).

Το έργο υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς της περιοχής (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού)\ και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Το έργο υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια” (Συντονιστής εταίρος ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το Site του προγράμματος: www.karlaclima.gr ή/και τις
σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα
Facebook: https://www.facebook.com/karlaclimachange
Instagram: https://www.instagram.com/karlaclimachange/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCTsWmn-g7tfClUtI-Ljlfdw

Με εκτίμηση
Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος


Ο Συντονιστής Εταίρος
ΚοινΣΕπ Δράση και Ενέργεια