ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την Ημερίδα ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Βόλος , 2 Απριλίου 2022-04-04
Το Σάββατο 2, Απριλίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «η κυκλική οικονομία στην αγροτική παραγωγή» στην αίθουσα εκδηλώσεων του διοικητηρίου στο Βόλο. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου με τίτλο «Κάρλα-Γη-Ύδωρ: Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στις χρήσεις γης και στην διαχείριση των υδάτινων πόρων».
Το έργο υλοποιείται στο χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2023 από τους εταίρους «Δράση και Ενέργεια – Κοιν.Σεπ.», Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου και χρηματοδοτείται από το πράσινο ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι δράσεις του προγράμματος είναι πολυάριθμες και πολύ αξιόλογες.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τόσο με φυσική παρουσία των συνέδρων, αλλά κυρίως διαδικτυακά και την ευθύνη της είχε ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου.
Με φυσική παρουσία την εκδήλωση τίμησαν ο κύριος Λιούπης Αθανάσιος βουλευτής Μαγνησίας, ο κύριος Μαστρογιάννης Παντελής εκπρόσωπος της πράσινης αριστεράς, ο κύριος Λάμπρος Κωνσταντίνος πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας. Παραβρέθηκε επίσης o κ. Δ. Οικονομίδης φυσιογνώστης υπεύθυνος του Κέντρου Ορχιδέας Κερασιάς
Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιέχονταν οι ομιλίες-εισηγήσεις:
Ελένη Παπαδημητροπούλου- Χημικός, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου-Υποδοχή Συνέδρων
Δρ. Κωνταντίνος Σπινθηρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής – Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και
Τεχνολογίας- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Θέμα: «Πράσινη Οικονομία & Οικονομική Ανάπτυξη
Ματίνα Κανάκη -τ. Γεωπόνος M.Sc. Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Μηχανικής, Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής ΔΑΣ, Θέμα: “Η εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Αγροτική Επιχειρηματικότητα»
Δρ. Κωνσταντίνος Γ. Πανυτσίδης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος-Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, θέμα: «Η έννοια της κυκλικής οικονομίας και μετάβαση στην αειφορία»
Δρ. Νίκος Χαρισίου, Τμήμα Χημικών Μηχανικών – Ερευνητής- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,
Θέμα: «Διαχείριση βιομάζας για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου ή/και προϊόντων υψηλής
προστιθέμενης αξίας»
Δημήτρης Ζιούζιος, Υποψήφιος Διδάκτορας – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών
Υπολογιστών- Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Θέμα: «Κυκλική οικονομία και έξυπνη Τεχνολογία στην
πράξη: το Έργο Smartbin»
Δρ Κυριακή Κισκήρα, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Σχολή
Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Θέμα: «Κυκλική Οικονομία και ανακύκλωση υλικών από αστικά στερεά
απόβλητα στο Έργο « ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΑΝΗ»
Κωνσταντίνος Σκριάπας, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης ,Θέμα: «Κυκλική Οικονομία και
Ευρωπαϊκή Πολιτική»
Κων. Μοράρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης, θέμα: «Κυκλική Οικονομία και Αγροτικός Πολιτισμός»
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, των γεωργών, των επιστημόνων (όπως γεωπόνων, οικονομολόγων, εκπαιδευτικών κλπ), επιχειρηματιών, των νέων (μαθητών, φοιτητών) και γενικότερα των πολιτών, πάνω σε καινοτόμες προτάσεις διαχείρισης της γης και του ύδατος, εμπνευσμένες από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε κλείνοντας η πρόεδρος του πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου, η οποία ήταν η συντονίστρια-παρουσιάστρια της εκδήλωσης, με τη βοήθεια των κυρίων Κ. Σκριάπα, Ε. Θέου (συντονιστή του έργου) και Κ. Μοράρου, οι εισηγήσεις των διακεκριμένων επιστημόνων ήταν αρτιότατες και πολύ αξιόλογες. Η συμβολή τους, στην κατανόηση των χαρακτηριστικών της κυκλικής οικονομίας και των δυνατοτήτων εφαρμογής της, ήταν καθοριστική. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες επιστημονικές πρακτικές διαχείρισης και προοπτικές βελτίωσης της κοινωνικής οικονομίας σε πλήρη ισορροπία με την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ακολούθησε συζήτηση πάνω στα συγκεκριμένα θέματα και η υψηλού επιπέδου ημερίδα έκλεισε με την ευχή της προέδρου κυρίας Παπαδημητροπούλου οι εταίροι με το τέλος του προγράμματος, να έχουν προωθήσει κατά το μέγιστο ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης πιο φιλικό προς τα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και πιο αποδοτικό.
Τους επόμενους μήνες ακολουθούν και άλλες σημαντικές δράσεις του προγράμματος