Preloader Close

Δελτίο Τύπου για τεχνική συνάντηση έργου Κάρλας – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Βόλος 10/3/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η λίμνη Κάρλα κέντρο μελέτης και έρευνας σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Σε πλήρη εξέλιξη  το έργο: “ΚΑΡΛΑ:κλίμα-γη-ύδωρ”

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στις καλλιέργειες και στους υδάτινους πόρους

Ένα μεγάλο εργαστήριο και πεδίο επιστημονικών μελετών αποτελούν  η λίμνη Κάρλα και οι παρακάρλιες περιοχές και συγκεντρώνουν όλο και πιο συχνά το ενδιαφέρον επιστημονικών Φορέων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου η περιοχή να προστατευτεί  και να μετατραπεί σε ένα παραγωγικό μοντέλο, όπου θα αναπτύσσονται η γεωργία και κτηνοτροφία ,σε πλήρη αρμονία με το μοναδικό αυτό οικοσύστημα.

Για τον λόγο αυτό και στα πλαίσια του έργου με τίτλο “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ.-Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων”, που υλοποιείται αυτή την εποχή στην Κάρλα, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των εταίρων «Δράση και Ενέργεια»-ΚοινΣΕπ ( εκπρόσωπος ο περιβαλλοντολόγος  Θέος Βαγγέλης και συντονιστής του έργου ) και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (επίκ. Καθηγητής Δημ. Παπαναστασίου), οι οποίοι , μαζί με τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου, υλοποιούν το παραπάνω έργο , στη Λίμνη Κάρλα, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

 Σκοπός της συνάντησης ήταν ο  απολογισμός του μέχρι σήμερα  έργου που υλοποιήθηκε, αλλά κυρίως ο προγραμματισμός και συντονισμός των επόμενων δράσεων μέχρι το τέλος του Έργου.

Το Έργο  έχει εγκριθεί προς υλοποίηση, μέσα από ιδιαίτερα απαιτητικές και ανταγωνιστικές διαδικασίες, για το χρονικό διάστημα από 1 Σεπτ. 2021 μέχρι 28 Φεβρ. 2023, αποδεικνύοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ συμπληρωματικών κοινωνικών εταίρων ,όπως είναι το Πανεπιστήμιο και η Κοινωνία των Πολιτών , οδηγεί σε πρόοδο, όχι μόνο της επιστήμης, αλλά και της δημιουργίας  βιώσιμης ανάπτυξης.

Το έργο :”ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ”  δείχνει την ευαισθησία του Πράσινου Ταμείου για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή, στις καλλιέργειες ,αλλά και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων , που τα επόμενα χρόνια θα πιεστούν.

Το έργο εστιάζει στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή της λίμνης Κάρλας ενόψει της κλιματικής αλλαγής σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους. Στο πλαίσιο του έργου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προβλέπεται να υλοποιήσει και να υποστηρίξει  τις παρακάτω πολύ σημαντικές δράσεις :

  • εκπόνηση μελέτης που θα προτείνει δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων,
  • διοργάνωση  θερινού σχολείου με θέμα τα μέτρα προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,
  • διοργάνωση δράσης διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου σε αγρότες, γεωπόνους, και επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα σε θέματα νέων τεχνολογιών για την αειφορική καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων,
  • υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων σχετικές με την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους με στόχο τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στην κοινωνία,

Μελέτη των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στη Λίμνη Κάρλα

Κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν το κλίμα , τα νερά ,τις καλλιέργειες .

Ωφελούμενοι του έργου θα είναι άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, κ.α.), αλλά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές).

Το έργο υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς της περιοχής (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού) και το Ευρωπαϊκό  Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Μια μεγάλη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Κοινωνία των Πολιτών

Για μια ακόμα φορά οι τρεις (3) Φορείς που υλοποιούν το σημαντικό αυτό έργο, με χρηματοδότηση  του Πράσινου Ταμείου και την υποστήριξη Δήμων και τοπικών φορέων, θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Λίμνη Κάρλα, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την λίμνη και το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο της περιοχής μας, που μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή δυναμική για την παρακάρλια περιοχή και τη Θεσσαλία και παράλληλα  να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Σημειώνεται ότι στη λίμνη Κάρλα υλοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια, με απόλυτη επιτυχία και εξαιρετικά αποτελέσματα, παρόμοιο έργο , με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και τίτλο «KarlaSchool”, με Φορείς υλοποίησης το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»( Συντονιστής)  και εταίρους τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, την εταιρεία Συμβούλων  «Αργοναύτες» και το ΚΕΜΕΒΟ (www.karlaschool.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες στο Site : www.karlaclima.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΚοινΣΕπ Δράση & Ενέργεια – Τηλ. 6946969784

Με εκτίμηση

Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος

Ο Συντονιστής Εταίρος

ΚοινΣΕπ Δράση και Ενέργεια

Βαγγέλης Θέος