ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έγινε η 1η τεχνική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος του
Πράσινου Ταμείου
με τίτλο: “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ”
Ένα πιλοτικό εξειδικευμένο έργο για την ανάδειξη καινοτόμων δράσεων για
την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής της Λίμνης
Κάρλας
Ξεκίνησε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 από την ΚοινΣΕπ «Δράση και
Ενέργεια”, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό
Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο 4/9/2021 η 1η τεχνική συνάντηση των εταίρων, που υλοποιούν ένα σημαντικό έργο με τίτλο “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων”, που έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο μέσα στους επόμενους 18 μήνες, αποδεικνύοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Φορέων, οδηγεί σε πρόοδο, όχι μόνο της επιστήμης, αλλά και της κοινωνίας.
Παράλληλα, δείχνει την ευαισθησία του Πράσινου Ταμείου για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα στη συνάντηση, παραβρέθηκαν από την ΚοινΣΕπ Δράση & Ενέργεια ο κ. Ευάγγελος Θέος, Περιβαλλοντολόγος που είναι και ο συντονιστής του έργου μαζί με συνεργάτες και από τους εταίρους οι κ. Παπαναστασίου Δημήτριος, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που συμμετέχει μέσω του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και του Τμήματος Περιβάλλοντος, κα. Παπαδημητροπούλου Ελένη πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραιστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου και τον κ. Οικονομίδη Δημήτριο υπεύθυνο του Κέντρου Έρευνας και Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας με έδρα την Κερασιά προκειμένου να καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, να συντονίσουν τις δράσεις και να χαράξουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που προβλέπει το πρόγραμμα.
Το έργο εστιάζει στις προσκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή της λίμνης Κάρλας ενόψει της κλιματικής αλλαγής σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να:
- – εκπονηθεί μελέτη που θα προτείνει δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων,
- – διοργανωθεί θερινό σχολείο με θέμα τα μέτρα προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,
- – υλοποιηθεί δράση διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου σε αγρότες, γεωπόνους, και επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα σε θέματα νέων τεχνολογιών για την αειφορική καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων,
- – υλοποιηθούν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους με στόχο τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου στην κοινωνία,
- – διοργανωθούν 4 ημερίδες (ημερίδα έναρξης και λήξης του έργου, ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «υδάτινοι πόροι και κλιματική αλλαγή», ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «κυκλική οικονομία στην αγροτική παραγωγή»,
- – αναπτυχθεί εκπαιδευτικό υλικό με θέμα τη χρήση και διαχείριση του νερού ως πηγή ζωής.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε πενήντα χιλιάδες ευρώ (€ 50.000) και
χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2020». Το έργο εντάσσεται στη Θεματική Ενότητα «A.1.3 Ανάπτυξη και εφαρμογή, τοπικών πολιτικών ή δράσεων σχετικά με τον μετριασμό/ή και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα δράσεις που ορίζονται σε υφιστάμενα Σχέδια Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων» του Θεματικού Πεδίου «Α1. Κλιματική Αλλαγή», καθώς και στη Θεματική Ενότητα «A.2.4. Ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών ή δράσεων για την αξιοποίηση και αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων» του Θεματικού Πεδίου «A2. Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος».
Κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα. Ωφελούμενοι του έργου θα είναι άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, κ.α.), αλλά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές). Το έργο υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς της περιοχής (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού).
Ένα έργο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία και τη Θεσσαλία
Για μια ακόμα φορά οι τρεις (3) Φορείς που υλοποιούν το σημαντικό αυτό έργο, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και την υποστήριξη Δήμων και τοπικών φορέων, θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων” στη Λίμνη Κάρλα, αναδεικνύοντας παράλληλα την λίμνη και το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο της περιοχής μας, έτσι ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Με εκτίμηση
Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος
Ο Συντονιστής Εταίρος
ΚοινΣΕπ Δράση και Ενέργεια
Βαγγέλης Θέος