Preloader Close

Εκπόνηση μελέτης με θέμα: Προτεινόμενες δράσεις στην περιοχή της Κάρλας για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Δράση 2 – Εκπόνηση μελέτης με θέμα: Προτεινόμενες δράσεις στην περιοχή της Κάρλας για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Φορέας Υλοποίησης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διάρκεια Υλοποίησης

8 μήνες

Η μελέτη αυτή θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ομάδα έργου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απαρτίζεται από επιστήμονες υψηλού κύρους, με ερευνητική και διδακτική εμπειρία, προϋπηρεσία και συγγραφικό έργο, σε σχετικά επιστημονικά αντικείμενα.

Αντικείμενο μελέτης Γεωργία και κλιματική αλλαγή

Η γεωργία είναι ένας από τους τομείς που θα αντιμετωπίσουν σοβαρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας της πολύπλευρης εξάρτησής της από τις καιρικές συνθήκες.

Η περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Για την περιοχή της Θεσσαλίας κρίσιμα ζητήματα αποτελούν η αναπροσαρμογή των καλλιεργειών και η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Οι διάφορες καλλιέργειες διαφοροποιούνται ως προς την κατανάλωση νερού. Έτσι, υπάρχουν καλλιέργειες που, ενώ καταλαμβάνουν λίγα στρέμματα, έχουν υψηλές καταναλώσεις νερού, ενώ υπάρχουν και καλλιέργειες που δεν είναι τόσο απαιτητικές στην κατανάλωση του νερού.

Ενδεικτικά μέτρα προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από την τροποποίηση των καλλιεργειών, υπάρχουν στρατηγικές και τεχνολογίες που αν υιοθετηθούν σωστά μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της έντασης των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Σκοποί της παρούσας μελέτης θα αποτελούν:

(A) η έρευνα και η καταγραφή των ποιοτικών ή/και ποσοτικών αποτελεσμάτων διαφόρων μελετών που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν για την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικά, αν καταγράφεται, στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας,

(B) η εκτίμηση της αλλαγής των αναγκών για άρδευση ανά καλλιέργεια που θα προκύψει στο μέλλον, π.χ. την περίοδο 2040 – 2060, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας λόγω της κλιματικής αλλαγής,

(B) η εκτίμηση της αλλαγής των αναγκών για άρδευση ανά καλλιέργεια που θα προκύψει στο μέλλον, π.χ. την περίοδο 2040 – 2060, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας λόγω της κλιματικής αλλαγής,

(Γ) με βάση τα παραπάνω, θα προκύψει η πρόταση διαφόρων διαχειριστικών μέτρων, ώστε αφενός να μειωθούν οι ανάγκες για άρδευση και αφετέρου να εξοικονομηθούν φυσικοί πόροι.

Για τις ανάγκες της μελέτης θα αξιοποιηθούν βιβλιογραφικές πηγές, μετεωρολογικά δεδομένα, εκτιμήσεις κλιματικών μοντέλων για την μεταβολή μετεωρολογικών παραμέτρων στο μέλλον, πρότυπα ανάπτυξης καλλιεργειών.